Események


Sara Kali & Slam Poetry

2016.07.21.

Sara Kali- A fekete Madonna
The Roma Feminist Theatre Giuvlipen előadása
Szereplők: Mihaela Drăgan és Horváth Kristóf

2016. július 20. 19:00 


Sara Kali, a mitikus karakter, a szent, akit egyetlen egyház sem ismert el, akit különösen roma nők imádtak évszázadokon át, mert erőt és támogatást nyújtott számukra. Úgy éreztük, szükség van egy ilyen védelemre, de ugyanakkor arra is, hogy a roma közönségnek spirituális oltalmat és áldást kínáljunk, amikor szembenéznek a mindennapi rasszizmussal, diszkriminációval, hibáztatással, szexizmussal, homofóbiával és gyűlölettel (ezt mi az előadásban „az ordító oroszlán fel akar falni engem” kifejezéssel írjuk le).


Az előadásunk egy segélykérés Sara Kali-hoz, a roma szenthez: megszólítjuk őt a roma nők érdekében, akik ma szembenéznek a kettős diszkriminációval az egyéni és szisztematikus rasszizmussal és szexizmussal. Ugyanakkor azokért a roma nőkért is, akik tradicionális közösségben élnek, akiknek meg kell birkózniuk a patriarchátussal a közösségen belül (különösen a korai házasság formáival és azzal, hogy a lányok nem férhetnek hozzá az oktatáshoz). Az előadásban megalkotunk egyfajta párbeszédet a zsarnok hangjával, a fehér férfi maszkjával.
Az előadás mindig változik. Először angolul adtuk elő Bécsben a Kvir_feminist_actziya fesztiválon, azután az International Performance Association fesztiválján, Bukarestben. Később lefordítottuk román nyelvre és adaptáltuk több előadásra a „Congregation of the Castoffs” részeként, a bukaresti Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeumban. Budapesten először, a Gallery8-ban fogjuk előadni a roma magyar színésszel, Horváth Kristóffal.Slam Poetry Színész Bobbal


Horváth Kristóf 'Színész Bob' a páros és egyéni Országos Slam Poetry bajnok ad elő klasszikus és saját verseket identitásról és öntudatról.

Mihaela Drăgan

Roma színésznő és drámaíró, aki Bukarestben él és dolgozik. Előadásai fókuszba állítják a színház, a roma identitás és a társadalmi igazságosság közötti kapcsolatot. 2014-ben, több roma színésznővel együtt alapította meg a Giuvlipen Theatre Company-t. Giuvlipen előadásainak feminista alaphangja van, és roma nőkről szól: Del Duma: Mondd el nekik rólam (négy igaz történet roma nőkről, akik korai házassággal néznek szembe), Sara Kali: A fekete Madonna, Heccelés (romák kilakoltatásáról Bukarestben, együtt írtam és adtam elő kilakoltatott roma nőkkel), Gadjo Dildo (a roma nők nem-roma férfiak általi hiperszexualizálásáról, heteronormativitás és szexualitás kérdései a roma közösségekben) és Iovan (tradicionális roma családokról, előre elrendezett házasságokról és a fiatal roma nők vágyairól).


Horváth Kristóf

Budapesten született, ahol él és dolgozik. Színházi és filmszínészként dolgozott, 15 évig színházban (Bárka, Merlin és Karaván), játszott például az 1 hét című rövidfilmben (a diákzsűri díjazottja, mint a legjobb magyar rövidfilm, 2004), Sturmland (látható volt a Berlinalen 2014-ben) és a Gyengébb napok (díjazott, mint a legjobb magyar rövidfilm Magyarországon, 2008). Ezenfelül kétszeres győztese az Országos Slam Poetry Bajnokságnak, alapítója a Tudás hatalom nevű csoportnak, amely egy országos tehetségfejlesztő program, és drámakurzusokat vezet gyerekeknek.

Az előadás angol szövege letölthető innen.


Gallery8 Katalógus 2013 - 2015 Könyvbemutató: 2015. december 16., 17:00

2015.12.09.

A Gallery8 katalógusa valósággá vált!
2015. December 16-án, 17.00-kor
Balogh Tibor, kortárs művész,
Beke László, művészettörténész,
Nemes Csaba, kortárs művész,
és Junghaus Tímea művészettörténész
mesél kedvenc fejezetéről....


Ezen a könyvbemutatón egyben szeretnénk köszönetet mondani annak a sok embernek, akik lehetővé tették a kiállításokat és eseményeket, ill. ezt a publikációt.
A Gallery8 szerény méretei egy percre sem vetették vissza a kurátorok, művészek, kulturális és más, itt dolgozó szakemberek elkötelezettségét és professzionalizmusát, projektjeink pedig ugyanolyan alapos kutatásokon alapultak, ugyanolyan tudományos következetességgel, a kurátorok és művészek ugyanakkora felelősségvállalásával és kreatív ambíciójával valósultak meg, mintha egy világszínvonalú roma kortárs művészeti központban jöttek volna létre.


Nem történhetett volna meg ez anélkül a nagylelkű támogatás nélkül, amelyet a Gallery8 projektjei a Nemzetközi Visegrádi Alaptól és a Norvég Civil Támogatási Alaptól nyertek. Azzal, hogy e két nemzetközi adományozó szervezet támogatta kiállítási projektjeinket, megőrizhettük függetlenségünket és annak lehetőségét, hogy kritikusak, hitelesek és mérvadók maradhassunk Magyarország problematikus kultúrpolitikájának viharai közepette is.
A katalógus a Gallery8 lelkes és fáradhatatlan munkatársainak közös erőfeszítéseként jött létre. Különösen hálásak vagyunk a szerkesztőknek, Szilágyi K. Ágotának, Baki Júliának, Bencze Dianának, Fejős Annának és Nanna Dahlernek, akik felbecsülhetetlen értékű szolgálatot tettek nemcsak e kiadvány gondozásával, de azzal is, hogy gondoskodtak közös víziónk megvalósulásáról, aminek eredményeként történeti jelentőségű lett a Gallery8 első három éve. Magán viseli a katalógus az angol szövegeket fordító és lektoráló Mihály Árpád pontos és szakszerű munkájának nyomát is. Hálásak vagyunk a szerzőknek és közreműködőknek értékes tudományos munkájukért és meglátásaikért. Köszönettel tartozunk a művészeknek és kurátoroknak, akik az elmúlt három évben a Gallery8-ben dolgoztak, és akik művészetükkel, valamint az e kötet létrejöttéhez nyújtott szíves támogatásukkal gazdagították életünket. Igazi megtiszteltetés volt veletek együtt dolgozni. Végül, de legfőképpen, szeretettel ajánljuk ezt a könyvet közönségünknek és olvasóinknak.


A 272 oldalas, színes könyvet, mely a Gallery8 összes eddigi kiállítását, valamint ezek kritikai olvasatát tartalmazza, Suzana Milevska, Grada Kilomba, Camilo C. Antonio, valamint a Gallery8 vezetőségének tollából, a bemutatón ingyenesen, ajándékba adjuk azoknak, akik 2015. December 15., 24.00-ig emailben kérik példányukat a frontdesk@gallery8.org email címen, és jelen lesznek a könyvbemutatón. A kiadvány ára: 5500 Ft.


Látogatócsoport: UCCU alapítvány

2015.11.18.

Látogatócsoport: Bolyai Önképző Műhely

2015.11.18.

Látogatócsoport: nemzetközi diákok a Corvinus Egyetemről

2015.11.05.

Under Erasure - Aspects of Roma/Gipsy/Traveler Life in Europe - Kiállítás

2015.10.14.

(Eltörlés alatt - A roma/gipsy/utazó élet aspektusai Európában)

Gerlesborgsskolan Bohuslän, Gerlesborg 1, 457 48 Hamburgsund, Svédország

Megnyitó: 2015. október 1., 18:30
Megnyitóbeszéd: Jesper Eng, Junghaus Tímea

Kiálllító művészek: Daniel Baker (UK), Tibor Balogh (HU), Lada Gaziova (CZ), Damian Le Bas (UK), Delaine Le Bas (UK), Dushan Marinkovic (SE), Omara (HU), Tamara Moyzes (SK), Sead Kazanxiu (AL) Teréz Orsós (HU)

A kiállításon megtekinthetők Déri Miklós fotói, melyek a roma sztereotípiákra és a roma reprezentációra vonatkozó szerteágazó kutatás részei.

A kiállítás 2015. október 1. és november 1. között tekinthető meg.

Kurátor: Jesper Eng, Junghaus Tímea

Támogató: Európai Roma Kulturális Egyesület


The Velux Foundation látogatócsoportja

2015.08.27.

 A Gallery8 szervezésében a VIII. kerület bemutatása a Velux Alapítvány képviselői részére, amelynek keretében látogatást tettek a Gallery8-ben és a Magyar Roma Parlamentben, valamint megkóstolhatták a roma gasztronómia specialitásait.


TRANSMITTING TRAUMA? - Kortárs reflekciók a roma holokauszt emlékére

2015.10.14.

Kiállítás és oktatási program

Kai Dikhas Galéria, Prinzenstr 84/2, Berlin

Kiállító művészek: Selma Selman (BiH), David Weiss (DE), George Vasilescu (RO), Manolo Gómez Romero (ES), André Jenő Raatzsch (DE-HU), Kálmán Várady (DE), Valérie Leray (DE-FR), Erika Lakatos (HU), Tamara Moyzes (CZ), Lada Gaziova (SK), Delaine Le Bas (UK), Omara (HU).

A kiállításon megtekinthetők Déri Miklós fotói, melyek a roma sztereotípiákra és a roma reprezentációra vonatkozó szerteágazó kutatás megjelenítői.

Kurátor: Junghaus Tímea, Moritz Pankok

Konzultáns: PhD Kovács Éva Judit, PhD Szász Anna

Támogatók: Koch Stiftung, Norvég Alap
Együttműködők: Amaro Drom
Köszönet: Marchall Lívia, Szilágyi-K Ágota

A kiállítás 2015 augusztus 2 és 22 között tekinthető meg.

 


Látogatócsoport: Norvégminta Fesztivál

2015.07.08.

 A fesztivál keretében szervezett UCCU séta résztvevői a galériában, Greg Hill művésszel


Látogatócsoport: IHRA

2015.06.11.

A Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) Bizottsága a Romák Ellen Elkövetett Népirtásról. Tárlatvezetés a Delaine LeBas-kiállításon, majd kötetlen beszélgetés a galériában és a Magyarországi Roma Parlamentben.Contact    Facebook    Twitter
© 2013 ERCF European Roma Cultural Foundation
Mátyás Tér 13. H-1084 Budapest | frontdesk@gallery8.org


design solid | host liw