Projektek


A Roma Bölcsek

Ez a projekt azoknak a „Roma Bölcseknek” a bemutatására és elismertetésére törekszik, akik egész életüket a roma aktivizmusnak szentelték. A projekt célja, hogy a „Roma Bölcsek” teljesítményét ne tagadjuk meg, hallgassuk el vagy felejtsük el a jövőben sem: tudásukra, bölcsességükre támaszkodhassanak a jövő generációi. A Roma Bölcsek - kezdményezéshez kapcsolódó kutatási anyagokat, videókat, könyveket és egyéb dokumentumokat a Gallery8 archiválja.

 

Roma HipHop Archivum

Immár 30 éve annak, hogy a hiphop megjelent a városi környezetben, és a romák azóta folyamatosan művelik, védelmezik és elemzik. Ezért ez a projekt a roma hiphop közép-kelet-európai történetének bemutatására törekszik, illetve annak a folyamatnak a megvilágítására, miként vette át az 1980-as évek roma irodalma a populáris műfajokat – melynek eredményeképpen a roma hiphop az egyenlőségért folytatott küzdelem, a roma önbizalom és pozitív önkép kifejezésének legfőbb terepévé vált.

 

Művészeti gyűjtemény

Az Európai Roma Kulturális Alapítvány (ERCF) kortárs művészeti gyűjteménnyel rendelkezik: elsősorban roma művészek munkáival a közép-kelet-európai régióból. Az ERCF legfontosabb céljai közé tartozik, hogy a roma művészekről, roma kulturális és művészeti projektekről, eseményekről és szervezetekről információt gyűjtsön össze és terjessze azt Európa-szerte.

 


Rezidens művészeti program

Cseh, szlovák és lengyel művészek számára fenntartott rezidensprogramunk a Visegrád Alappal és az ACAX-szal partnerségben működtetjük.

A program három hónapos budapesti tartózkodásra biztosít lehetőséget. Olyan művészek jelentkezését várjuk, akik bekapcsolódnának a romák helyzetével kapcsolatos kutatásba.

További információ itt elérhető.

Könyvtár

Gyűjetményünkben a roma művészet és kultúra, valamint a kritikai elméletek (kiváltképpen posztkoloniális elméletek) kiemelkedő szakirodalma érhető el: Gallery8_bibliográfia.

Contact    Facebook    Twitter
© 2013 ERCF European Roma Cultural Foundation
Mátyás Tér 13. H-1084 Budapest | frontdesk@gallery8.org


design solid | host liw