Kuratórium

Gruber Andrea, a Pressley Ridge Alapítvány Közép- és Kelet-Európai Regionális Igazgatója

Gruber Andrea jelenleg a Pressley Ridge-nél dolgozik Közép- és Kelet-Európai Regionális Igazgatóként: a Pressley Ridge magyarországi központú Regionális Képzési Központ és Demonstrációs Színhely létrehozásáért felelős, valamint az Alapítvány működésének elindításáért a régió más országaiban. Gruber Andrea MA diplomáját Gazdasági és Szociális Fejlesztés (‘Economic and Social Development’) szakon szerezte a Pittsburgh-i Egyetemen (Graduate School of Public and International Affairs, University of Pittsburgh), ahol ez után tanársegédként képességfejlesztő kurzusokat tartott fejlesztés menedzsmentből (development management), például ‘A trénerek képzése’ és ‘Lograme és fejlesztés-tervezés’ témában. Jelenleg doktori iskoláját fejezi be a Pittsburgh-i Egyetem ‘International Development and Public Administration’ szakán. Gruber az USAID ‘Civil Társadalom Erősítéséért’ projektjében dolgozott Magyarország képviselőjeként. Tréning-menedzserként és ‘képviseleti program’ menedzserként magyar grassroot civil egyesületek szervezetépítésében vett részt.

Junghaus Tímea – kurátor, művészettörténész

Junghaus Tímea a budapesti ELTE művészettörténet szakán végzett. Szerzője és társszerkesztője az európai roma vizuális művészetet bemutató, átfogó kötetnek, a Meet Your Neighbours – Contemporary Roma Art from Europe-nak. (OSI Publication, 2006) 2007-ben a Velencei Biennálé Roma Pavilonjának kurátora volt. Jelenleg doktori tanulmányait fejezi be az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskoláján, Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Programon. 2010 óta a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének fiatal kutatója. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány ügyvezetője.

habil. Prof. Dr. Kovács Éva Judit, Szociológia PhD  

Kovács Éva Judit szociológus, szenior kutató a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében. Kutatási területe az etnikumok, etnikumok együttélése, esélyegyenlőség, történeti emlékezet, valamint a szociális normák, ideológiák és az ezen jelenségeket irányító társadalmi diskurzusok.

Kóczé Angéla, Szociológia és Szociális Antropológia PhD

Kóczé Angéla szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója. A brüsszeli Európai Roma Információs Iroda (ERIO) volt vezetője, valamint a budapesti Európai Roma Jogi Központ (ERRC) emberi jogok oktatási programjának volt vezetője, és a Romaversitas program alapító igazgatója  (ez utóbbi program ösztöndíjat és mentor-programot biztosít roma egyetemi hallgatóknak). Az európai romák emancipációjáért küzdő roma mozgalom aktivistája; kitüntetett kutatási- és policy témája a női politikai reprezentációval és a társadalmi igazságossággal összefüggő témák.

Péli Sarolta, művészettörténész

Péli Sarolta, művészettörténész, a budapesti ELTE művészettörténet és német szakán végzett. 2007 óta a Pax TV-nél dolgozik szerkesztőként. A vallási témákon alapuló televíziós csatorna célja, hogy a különböző vallások történeti és kulturális hátterét bemutassa, művészeti és kulturális témájú dokumentumfilmeket vetítsen és a kisebbségeket támogassa. Péli Sarolta 2007-ben egyike volt az EUShorts rövidfilm fesztivál megalapítóinak. Kulturális menedzserként kiállításokat rendez, dokumentumfilmek készítésében vesz részt, ifjúsági workshopokat vezet és gyártási szervezői feladatokat tölt be magyar játékfilmekben.

Bogdán Mária, médiakutató, PhD hallgató

A Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének munkatársa, jelenleg doktori disszertációját írja a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolájában. Fő témája a romák médiareprezentációja, további kutatási területei: a rasszizmus modern formái, a magyarországi roma polgárjogi mozgalom, a média és identitás kérdései. Ehhez kapcsolódóan Fulbright ösztöndíjasként 2008/2009-ben a Columbia Egyetem kutatója New York-ban. Egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen és a Színház és Filmművészeti főiskolán végezte. 2012 óta kutatóként részt vesz az MTA Szociológiai Intézetének  'A Roma politika intézményesülése' c. OTKA kutatásban, 2014-ben bekapcsolódott az ELTE Média és Kommunikációs Tanszék Romakép Műhely című kurzusának szervezésébe. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány kuratóriumának tagja, a Romaveritas Alapítvány kuratóriumának elnöke, a magyar Fulbright Egyesület tagja. 

Szász Anna Lujza, szociológus, PhD hallgató

Szász Anna Lujza, szociológus, MA diplomáját ’Nacionalizmus Tanulmányokból’ szerezte a budapesti Közép-Európai Egyetemen (Central European University, CEU), egy évvel később pedig a londoni University College ’Kultúra, Identitás és Hatalom’ MA-szakán végzett. Doktori tanulmányokat folytat az ELTE Interdiszciplináris Társadalomkutatások Programjának keretében. Fiatal kutatóként a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott; jelenleg a Bécsi Wiesenthal Intézet fiatal kutatója. Kutatási témája a roma kortárs vizuális művészet; az etnicitás különböző gyakorlatainak etikai, pedagógiai, politikai jelentései; történeti emlékezet; a hatalom és az ellenállás közti dinamika; a társadalmi formációkban rejlő etnikai vetületek.

 

Contact    Facebook    Twitter
© 2013 ERCF European Roma Cultural Foundation
Mátyás Tér 13. H-1084 Budapest | frontdesk@gallery8.org


design solid | host liw